Salta el contingut

Catàleg de mesures per a l'estalvi energètic#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 4 d'octubre de 2019. Temps de lectura: 2 minuts

Mur vegetal a França. Font: wikimedia commons. Autor: RuTemple. Llicència: CC BY

Fridays for Future és un moviment internacional que s'ha vingut manifestant des de mitjans del 2018 per reclamar accions contra el canvi climàtic. Els divendres s'organitzen manifestacions arreu. Fa poc, la seva fundadora, Greta Thunberg, va fer un discurs a la seu de les Nacions Unides.

Avui us vull parlar d'una eina que està disponible des de fa temps i ens pot ajudar a prendre decisions que ens facin estalviar energia i ser més eficients. Recordem que la construcció és un dels sectors que més contaminació genera i per tant, hi ha molta feina a fer en aquest camp.

Aquesta eina és online i es pot trobar a l'Institut Català d'Energia de la Generalitat de Catalunya. Es diu MAPA DE MESURES PER A L'ESTALVI I EFICIENCIA ENERGETICA.

Per una banda, hi ha un cercador de projectes on podem trobar informació de projectes realitzats. A la província de Tarragona hi ha 10 projectes donats d'alta en aquest cercador. La informació principal que es pot veure de cada projecte és l'estalvi econòmic que suposa la mesura d'eficiència energètica aplicada.

També hi ha un cercador de recursos educatius, on es poden buscar recursos per temàtica, per exemple, energia eòlica, biomassa, estalvi a la llar. Aquest apartat és molt interessant i útil a nivell pedagògic. Tant en el cas de cercador de projectes com de recursos educatius, recomano l'apartat cerca avançada, doncs és més fàcil limitar i dirigir millor els termes de la vostra cerca.

A la mateixa web hi ha un espai per a donar d'alta tan projectes com recursos pedagògics. Si en teniu algun de fet, doneu-lo d'alta, pot ser útil per a d'altres persones i al mateix temps fareu promoció de la vostra activitat.

L'altre apartat important d'aquesta eina és el catàleg de consells i mesures d'estalvi que es troba en l'apartat esquerre i està classificat inicialment en Indústria, Mobilitat, Edificis i Energies Renovables. A cada apartat trobarem un seguit d'infografies amb consells diversos i específics. Aquestes infografies són molt gràfiques i entenedores.

En l'apartat indústria, trobem diferents consells per a diferents instal·lacions industrials, producció de fred, xarxes elèctriques, sistemes de vapor, ventilació, bombament i altres.

En l'apartat mobilitat, per una banda trobem un seguit de consells per aconseguir dissenyar una xarxa de transport de persones i mercaderies el màxim eficient possible; i per altra banda, explicacions tècniques sobre quins indicadors hem de conèixer per saber la major o menor eficiència del vehicle.

En l'apartat edificis, trobem consells molt útils, i el més important, fàcils de dur a terme i assequibles econòmicament, per a executar rehabilitacions energètiques d'edificis; i per altra banda, les característiques principals que ha de tenir un edifici per a aconseguir un consum energètic gairebé zero. Hi podria haver més recursos i consells, però la informació que hiha és força útil.

En l'apartat energies renovables, només trobem informació dels sistemes biomassa, energia geotèrmica i energia solar tèrmica.

Si heu de tirar endavant algun projecte industrial, urbà, d'edificació o d'instal·lacions d'energies renovables us recomano que doneu un cop d'ull a aquesta web.

I als que van elaborar la web, que continuin treballant-hi, és una bona eina però està incompleta, sobretot en l'apartat d'energies renovables.