Salta el contingut

Il·luminació de Nadal reivindicativa#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 14 de desembre de 2018. Temps de lectura: 2 minuts

Llums de Nadal Il·luminació nadalenca. Font: Wikimedia Commons. Autor: HarshLight from San Jose, CA, USA. Llicència: CC BY

Nadal és una època especial per moltíssims motius, un dels quals confesso m'agrada especialment, la il·luminació nadalenca dels espais públics, malgrat la contaminació lumínica que això pugui provocar durant uns quants dies.

Sembla ser que l'origen prové d'antigues tradicions nòrdiques on s'adornaven arbres perennes a principis del solstici d'hivern com a ofrena als déus del sol i la fertilitat. Segons la Wikipedia, l'origen de la tradició de la il·luminació nadalenca sembla ser la costum de decorar els arbres de Nadal en llars benestants d'Alemanya durant el segle XVIII.

En els seus orígens, s'utilitzaven espelmes en comptes de llums elèctriques. S'enganxaven a les branques de l'arbre amb agulles o amb cera fosa. Per aquest motiu, en països de més al nord, porta mala sort conservar les decoracions de Nadal més enllà d'un o dos dies després del dia 25, degut al perill d'incendi que en els seus inicis, comportaven les espelmes enceses sobre l'arbre de Nadal.

Més tard, generalment, les espelmes es van substituir per petites llanternes penjades i després per la il·luminació elèctrica.

Per altra banda, la primera vegada que un edifici públic va ser totalment il·luminat va ser el 1881 a Londres. El Teatre Savoy va ser il·luminat amb més de 1200 bombetes incandescents que va subministrar Joseph Swan, un dels inventors de la bombeta incandescent, res millor per a promocionar el seu producte; mentre que Edison feia coses semblants a Estats Units.

Nadal a Londres#

Londres és una ciutat especial per Nadal. A Trafalgar Square s'hi instal·la un arbre espectacular, un avet roig de 20 metres d'alçada o més. Aquest arbre és un regal que fa la ciutat d'Oslo al Regne Unit des de 1947, com a senyal d'agraïment per l'ajuda rebuda durant la Segona Guerra Mundial. Aquest arbre es converteix anualment en el teló de fons per a cantades de nadales, les quals destinen els beneficis a organitzacions benèfiques.

Les ciutats es veuen diferent durant Nadal#

Per aquesta època, si és té la possibilitat de viatjar, és una ocasió fantàstica per conèixer pobles i ciutats d'una altra manera.

La il·luminació transforma espais públics, té una gran potència estètica.

Recordo un viatge a Madrid amb la Gran Via tota il·luminada. Tot un espectacle visual. Des de les grans ciutats com Londres, Paris, Barcelona, Berlín, Praga, Roma, fins a pobles petits, molta gent espera l'esdeveniment de l'encesa de les llums de Nadal.

Per altra banda, alguns carrers o barris d'algunes ciutats europees organitzen concursos o tours per visitar la il·luminació nadalenca instal·lada, alguns fins i tot, demanen una petita col·laboració econòmica als visitants destinada a fins benèfics. Alguns carrers famosos, intenten cada any sorpendre el visitant amb el seus muntatges.

L'exemple de Barcelona#

A la ciutat comtal, la il·luminació dels carrers no és molt extensa. De tota manera, això es veu compensat per la il·luminació especial d'edificis singulars com hotels, comerços, edificis religiosos, i edificis singulars com la Casa Batlló o la Pedrera.

Precisament la Pedrera, mostra una il·luminació proposada pels alumnes del màster d’Arquitectura Efímera i Espais Temporals de l’escola de disseny Elisava, que han fet un muntatge sobre les contradiccions de l’època nadalenca.

Les llums de Nadal com a expressió artística#

Com a forma d'art efímer, la il·luminació nadalenca és una bona oportunitat per expressar idees i emocions a través de l'art. També pot ser molt útil per revitalitzar zones urbanes degradades. Com a forma d'art, també és una bona ocasió per fer reivindicacions polítiques i socials, per què no, l'art, i en aquest cas l'art en l'espai públic, com un fantàstic canal per expressar i interactuar amb el públic en el gran escenari que són els nostres carrers i places.