Salta el contingut

El segell CONSTA, garantia en la contractació d'obres#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 12 de juliol de 2019. Temps de lectura: 2 minuts

plens i buits Absis de la Sagrada Família. Font: Wikimedia commons. Autor: Amadalvarez. Llicència: CC BY

El Col·legi d'Arquitectes promou la utilització i difusió del segell CONSTA. Aquest segell es va crear el 2005 per donar transparència al mercat i garantia al client privat, especialment el no professional, en la contractació de les obres.

El segell és una acreditació voluntària d’empreses de la construcció, reforma, manteniment i rehabilitació d’habitatges, que garanteix que aquestes empreses aposten per valors com la qualitat, transparència i responsabilitat.

Amb aquesta eina els clients poden identificar fàcilment aquelles empreses i autònoms del sector que fan una aposta clara per valors com la formació del personal, qualitat, atenció al client, transparència, responsabilitat, la prevenció de riscos o l’atenció diligent de tot tipus de queixes o reclamacions realitzades pels clients.

També es tracta d’una mesura indispensable per lluitar contra l’instrusisme professional dins del sector. La manca de barreres d’entrada al sector de la construcció provoca que al mercat concorrin empreses mancades de la necessària solvència tècnica i professional.

Això perjudica tant al client privat que les pateix, com al propi sector que es veu perjudicat tant en la seva imatge com en el normal funcionament del mercat. Per aquest motiu el registre té per objectiu donar visibilitat a les empreses que fan una aposta per la professionalitat i la qualitat.

La inscripció al registre és voluntària i es pot fer en línia. Per formar part del registre cal complir tres compromisos bàsics: documentar les relacions contractuals amb el client, atendre les possibles reclamacions del client i tenir una especial cura en matèria de prevenció de riscos laborals.

A part d'aquests compromisos bàsics, cal complir altres requisits per poder disposar del segell de qualitat a la construcció CONSTA: ser una empresa legalment constituïda, estar al corrent de les obligacions tributàries empresarials i de la Seguretat Social, tenir contractada una pòlissa de Responsabilitat Civil i haver complert un mínim d’un any en l’exercici de l'activitat.

Si tots els requisits es compleixen en el moment de la inscripció, l’empresa entra a formar part del Registre CONSTA i pot utilitzar el distintiu del segell en el seu material corporatiu.

A la pàgina web consta.org hi ha un buscador que permet localitzar empreses que disposin d'aquest segell, tant per activitat com per comarca. A dia d'avui, cap empresa de la Conca de Barberà o l'Alt Camp està registrada a CONSTA.

Si bé és cert que en comarques petites, els habitants normalment ja coneixen les empreses de construcció locals, aquest segell esdevé garantia de professionalitat i permet un millor posicionament en el mercat, facilitant la diferenciació i la tria d’ofertes més professionals, també per a nous clients.

Edificació a Catalunya 1r semestre 2019#

Per altra banda, el Col·legi d'Arquitectes ha fet públiques les dades de projectes visats durant el primer semestre del 2019, de gener a juny, que mostren que l'activitat del sector es fonamenta en el model tradicional, centrat en l’edificació d’obra nova. La gran rehabilitació segueix perdent pes, i ho fa de forma continuada des del 2017.

Les dades mostren que hi ha un lleuger creixement interanual de la construcció. L'activitat principal és l'obra nova i la gran rehabilitació baixa. A la província de Tarragona, l'obra nova ha crescut un 134% mentre que la gran rehabilitació ha baixat un 34%.

M'agradaria destacar el missatge del Col·legi d'Arquitectes, resoldre les deficiències en accessibilitat, aïllament i eficiència energètica —que afecten la salut i el benestar de les persones— segueix sent el repte pendent, en un parc edificat el 40% del qual té més de 50 anys d’antiguitat, i en un context de canvi climàtic que reclama accions contundents també en el nostre sector.