Salta el contingut

Arquitectes amb els municipis. Eleccions municipals 2019#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 19 d'abril de 2019. Temps de lectura: 2 minuts

Montblanc Plànol de plens i buits de Montblanc. Font: Anna Cunillera.

Us comparteixo aquesta publicació del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, en relació amb les properes eleccions municipals 2019.

Arquitectes amb els municipis#

El dret a la ciutat, l'habitatge, la millora de la qualitat de vida de les persones, el benestar, la salut o el canvi climàtic són alguns dels reptes que, com a societat, hem d'afrontar a través de les nostres ciutats i edificis.

En l'actualitat, els municipis de Catalunya, fruit de la conjuntura econòmica i l'agreujament d'algunes problemàtiques socials i ambientals, es troben lluny d'aprofitar tot el seu potencial i convertir-se en espais generadors d'equitat i oportunitats.

Per aquest motiu, en el marc de les eleccions municipals 2019, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) posa a disposició de totes les forces polítiques un manifest que recull un conjunt de propostes i iniciatives que, sota el nom d'Arquitectes amb els municipis, busquen millorar la qualitat de vida de les persones proposant als partits polítics que les incorporin en els seus projectes de govern per al proper mandat.

Manifest#

Qüestions clau per al futur de les nostres ciutats#

En el marc de les eleccions municipals d’enguany, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya vol posar l’accent en determinades qüestions clau per al futur de les ciutats, indispensables per reduir desigualtats i generar oportunitats. En termes generals, creiem que:

  • Les estratègies urbanes han de ser de consens i preveure el temps necessari per assolir-les, independentment del quadrienni electoral.
  • La sostenibilitat social, econòmica i ambiental i l’economia circular han d’integrar-se en els fonaments de totes les mesures.
  • Les polítiques i ordenances han d’incorporar la inclusió de gènere, identitats i també la diversitat funcional.

Per això, convidem els partits polítics a incorporar en els seus projectes de govern les següents propostes:

  1. Impulsar la renovació urbana i la rehabilitació per multiplicar el benestar i salut de les persones, així com la seva felicitat.
  2. Treballar per acomplir els Objectius per al Desenvolupament Sostenible, traslladats a través de l’Assemblea Urbana de Catalunya i el Pacte Nacional per a la Renovació Urbana.
  3. Consensuar polítiques que promoguin l’habitatge protegit, el lloguer assequible, regular el preu del lloguer, propiciar la ciutat consolidada i evitar els efectes negatius de la gentrificació.
  4. Optimitzar el sòl i el sostre de propietat pública per donar resposta a les necessitats d’habitatge assequible i valorar la densificació intencionada dels sòls urbans consolidats.
  5. Potenciar la mobilitat activa i prioritzar els sistemes de transport col·lectiu accessibles per davant de qualsevol altre mitjà.
  6. Vetllar per preservar el patrimoni i la recuperació dels centres històrics, per tal de fomentar la cohesió social, dinamitzar l’economia i equilibrar la interacció del turisme.
  7. Incorporar la innovació i les TIC tant en la diagnosi, com en la gestió urbanística i l’edificació.
  8. Fomentar les polítiques supramunicipals per millorar l’eficiència i eficàcia.
  9. Innovar en la gestió administrativa, acompanyada de la simplificació en les gestions i la implantació de la finestreta única, especialment en rehabilitació.
  10. Recomanar la gestió intel·ligent de conflictes en l’àmbit urbanístic i de l’edificació i comptar amb la participació i interacció dels col·lectius professionals, com el COAC, en els debats de ciutat.
  11. Unificar criteris en sòl no urbanitzable.

El Col·legi d’Arquitectes s’ofereix a col·laborar i assessorar en totes aquestes qüestions clau, per tal de fer més àgil la gestió i governança dels ajuntaments durant el proper mandat. Per parlar-ne obertament, obrim les nostres seus a tot el territori per acollir debats amb les diferents forces polítiques.

En aquest context, les demarcacions i delegacions del COAC estem organitzant debats amb els representants polítics a les principals ciutats de Catalunya, amb l'objectiu de confrontar idees sobre models de ciutat i conèixer el punt de vista dels candidats sobre el futur de l'arquitectura i l'urbanisme a la ciutat.

© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) Més informació a www.arquitectes.cat