Salta el contingut

La ciutat dels somnis#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 28 de desembre de 2018. Temps de lectura: 2 minuts

Montjuïc

La Ciutat dels Somnis té lloc a la Fira de Barcelona. Font: wikimedia commons. Autor: Mgimelfarb. Llicència: CC BY-SA

El Casal de Nadal de la ciutat de Barcelona es diu La Ciutat dels Somnis. Un nom molt suggerent. Té lloc del 27 al 31 de desembre de 2019 al Recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona, a Plaça Espanya. Cinc dies de festival adreçat a nens i nenes de 4 a 12 anys. L'entrada és de 6€, gratuït per a menors de 4 anys. Es pot escollir entre 120 activitats diferents en un entorn que recrea diferents espais i equipaments urbans: un hospital, un Ajuntament, la plaça, l'escola, un mercat, etcètera. A més, els carrers de La Ciutat dels Somnis estaran plens d'animació i a la Plaça de les Professions es duran a terme diferents activitats, actuacions i un concert diari per a tota la família, des de Llibert Fortuny fins a Marc Parrot.

Descobrir professions a través del joc#

Des de 2017, aquest festival infantil enfoca les propostes a descobrir i experimentar diferents professions a través del joc, enllaçant amb la pregunta que tan sovint es dirigeix als infants: "Què t'agradaria ser de gran?"

El director de negoci propi de Fira de Barcelona, Salvador Tasqué, explica: "Seguim apostant per un esdeveniment que té una clara vocació pedagògica i que combina educació i entreteniment (edutainment) a partir de jocs i activitats d'experimentació, acció i esport per assegurar la diversió i, al mateix temps, ensenyar els més petits les diferents professions i oficis que fan possible que una ciutat funcioni".

Ampli ventall d’activitats#

Les activitats majoritàries seran les relacionades amb l'acció i l'experimentació -tallers, gimcanes, proves d'enginy, carreres, construcció, tecnologia-, alhora que es mantenen moltes propostes relacionades amb el joc simbòlic. Els continguts inclusius i de caràcter social també hi tenen cabuda. Cal destacar, així mateix, un augment d'activitats pensades perquè participin de forma activa mares, pares, germans adolescents i altres acompanyants. L’objectiu principal, és clar, és passar-ho bé i gaudir en família alhora que descobrir i mantenir un primer contacte lúdic amb les diferents professions.

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, declara: "La Ciutat dels Somnis ha de ser un espai on tots els nens i nenes gaudeixin d'activitats que els ajudin en el seu desenvolupament, amb un enfocament pedagògic i una coherència de la proposta d'activitats, sense estereotips vinculats a les professions.”

S’hi podran provar al voltant de 100 professions diferents, per exemple, veterinari/a, futbolista, infermer/a, professor/a, tècnic/a de laboratori, bomber/a, missatger/a, arquitecte/a, cambrer/a, periodista.

Activitats d’arquitectura I urbanisme#

Pel que fa al món de la construcció, es podrà dissenyar i construïr una casa amb les pròpies mans com a arquitectes o paletes amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. A la Casa, podreu imaginar com us agradaria que fossin els edificis del futur, les ciutats, construir la casa dels vostres somnis o jugar a excavar per aconseguir sorra per al constructor.

A l’Ajuntament també hi ha activitats de temàtica urbana. Podreu canviar el disseny de la ciutat i també dissenyar la plaça del poble o del barri.

La Ciutat dels Somnis, font d’inspiració#

Vaig sentir fa poc d’una nena de 7 anys que volia ser alcaldessa quan fos gran.

Per a un alcalde o alcaldessa és fonamental tenir una visió clara de la ciutat o poble que es desitja per als seus habitants.

L’arquitectura i l’urbansime estan molt vinculats amb la política, els candidats i candidates a l’alcaldia, sempre inclouen als seus programes les seves propostes pel que fa a l’habitatge social, la ciutat sense cotxes, algun projecte urbà estrella que estimuli als ciutadans, etcètera. També, segons les propostes urbanístiques dels polítics, es pot distingir si són més conservadors o més progressistes. I estic segura que la gran qualitat de les propostes lúdiques de La Ciutat dels Somnis seria una font d’inspiració molt positiva per als nostres representants locals. Ara que s’acosten les eleccions municipals de 2019, m’agradaria que tots els i les alcaldables anéssin un dia a jugar a La Ciutat dels Somnis.