Salta el contingut

Arquitectes a l'escola 2a part#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 14 de juny de 2019. Temps de lectura: 2 minuts

plens i buits Rellotge de sol a Ordino, Andorra. Autor: Fer55. Llicència: CC BY-SA. Font: wikimedia commons

Com us vaig explicar fa unes setmanes, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya de la Demarcació de Tarragona i l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili s’han aliat amb l’escola Marià Fortuny de Reus per a dur a terme un programa Magnet.

Abans d’acabar el present curs escolar, s’ha volgut començar a treballar amb l’escola executant petits projectes o tallers, útil també per a veure com responen els alumnes, els mestres, i també els arquitectes i estudiants d’arquitectura implicats.

Per a la realització d’aquests petits projectes s’ha pres com a referència el programa «ArquiEscola» , el qual ha estat desenvolupat per l’equip Globus Vermell, per encàrrec del Col·legi d’Arquitectes. Aquest programa «vol ser una eina pel professorat per estructurar una mirada cap a l’entorn habitat des del propi cos fins al territori local i global. Un punt de trobada d’activitats i iniciatives educatives relacionades amb l’arquitectura i, al mateix temps, una plataforma oberta de difusió i intercanvi.» ArquiEscola proposa diferents activitats per ajudar a fomentar l’esperit crític respecte l’entorn en el que vivim, ja que l’arquitectura i l’urbanisme és present en les nostres vides des del moment en què naixem.

Els petits projectes realitzats han tingut tots com a fil conductor el lema «Transformar amb la llum», leitmotiv que s’havia decidit prèviament, l’objectiu del qual és transformar espais de l’escola mitjançant la llum.

**Un dels projectes realitzats amb els alumnes de 5è de primària ha sigut elaborar un rellotge de sol per a l’escola. **En el cas que ens ocupa, vam realitzar un rellotge de sol de paret. Per a obtenir el disseny concret del rellotge per a l’escola, vam fer servir una aplicació online que, automàticament genera una plantilla de rellotge de sol de paret tenint en compte la latitud i longitud de la façana on anirà col·locat el rellotge, així com també la inclinació de la façana respecte el sud. Cada alumne va poder construir el seu rellotge a partir de la plantilla en paper i, seguidament vam sortir al pati a col·locar els rellotges sobre la paret per veure que, efectivament, el rellotge marcava l’hora. Després, amb una plantilla més gran, vam pintar el rellotge a la paret i vam enganxar la peça que, amb la seva ombra, ens marcarà l’hora solar. Va ser un projecte molt interessant, perquè primer vam treballar el rellotge de sol des d’un punt de vista teòric, i després vam poder comprovar a la pràctica el seu funcionament. Va despertar molt d’interès entre els alumnes.

**Un altre projecte que perseguia transformar algun espai de l’escola amb l’ajuda de la llum, va ser la construcció d’un tipi lluminós al passadís amb els alumnes de 2n de primària. **Primer vam construir l’estructura amb canyes i després vam procedir a cobrir la mateixa amb «trapillo» o drapet, de manera que el recobriment del tipi forma una gelosia que deixa passar la llum, podent experimentar amb reflexes des de fora i des de dins del mateix tipi.

Aquests petits tallers han sigut un tast, una primera presa de contacte pràctica amb l’escola, els seus alumnes i mestres, amb els quals esperem poder treballar en aquest projecte Magnet i veure com transformem amb la llum l’escola Marià Fortuny.

Per acabar aquest article, m’agradaria transcriure un fragment de la presentació del programa ArquiEscola que van fer l’Assumpció Puig, degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona:

“L’arquitectura uneix característiques de l’hemisferi dret i esquerra del cervell, i millora així el seu coneixement i les competències per resoldre problemes amb variables complexes, però alhora hi afegeix creativitat. Aquesta connexió neuronal permet generar múltiples solucions a una mateixa problemàtica, mitjançant l’activació de diverses habilitats o intel·ligències, de forma que les habilitats tècniques i matemàtiques es connecten amb les artístiques (…) Aquesta iniciativa també representa una oportunitat per introduir el treball cooperatiu a l’hora de donar resposta a la realitat que ens envolta, i permet treballar en equip per transformar els espais (…) A més d’afavorir la construcció participada dels entorns urbans, l’arquitectura en els centres escolars estimula el criteri dels més joves per decidir sobre els espais que habitem i crear consciència sobre la influència de l’arquitectura en la nostra salut i benestar, entre d’altres. Així doncs, el coneixement dels processos de formació de l’hàbitat poden ajudar per aconseguir una millor qualitat de vida en el futur".