Salta el contingut

Com escollir una pintura saludable#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 15 de febrero de 2019. Temps de lectura: 2 minuts

pigments

Pigment vermell i groc. Autor: Enrique Jara. Llicència: CC BY-SA. Font: wikimedia commons

El Grup de Treball d’Arquitectura i Salut del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya organitza una jornada sobre pintures, a Barcelona, el proper dilluns 18 de febrer de 5 a 7 de la tarda. Aquesta programació demostra l’interès creixent i necessari per solucions que siguin més respectuoses amb el medi ambient i amb les persones. Quines alternatives tenim a les pintures habituals?

Pintures amb etiqueta Ecolabel#

Les pintures que porten aquesta etiqueta contenen MENYS gasos perjudicials per a la salut. Però tiguem en compte que no s’han eliminat completament les substàncies perjudicials. I quines són, bàsicament, aquestes substàncies?

Per una banda, tenim els compostos orgànics volàtills, COV. N’hi ha molts de diferents, s’evaporen a temperatura ambient i generen vapors que passen a estar en suspensió en l’aire que respirem. Alguns estan consideren cancerígens per la OMS. S’utilitzen com a dissolvents. Entre altres causes, l’exposició als COV està relacionada amb el síndrome de l’edifici malalt. És fonamental assegurar una bona ventilació dels espais interiors, per reduir-hi la presència de COV. Per altra banda, trobem els famosos ftalats, compostos químics que s’utilitzen per incrementar la flexibilitat dels plàstics. Alguns estudis diuen que aquestes substàncies disminueixen la fertilitat. Si ens imaginem la quantitat de litres de pintura que es produeixen anualment, 12 milions de litres segons la Wikipedia, reduir la presència de compostos potencialment tòxics certament és necessari.

Pintura fotocatalítica#

És una pintura que conté diòxid de titani. Aquest component reacciona químicament amb l’oxigen i la llum – natural o artificial – que ajuda a eliminar les partícules en suspensió i les bactèries i fongs que es trobin en parets i sostres. Partícules que, entre altres, causen males olors. La pintura fotocatalítica serà adequada per habitacions de nens o gent gran, malalta o que pateixin al·lèrgies o problemes respiratoris. També és indicada per espais que tinguin poca ventilació, doncs aquest factor no permet la suficient evaporació de la humitat i provoca l’aparició de fongs. Podem pintar 40 m2 per 40 €.

Pintura a la cola#

La pintura a la cola està recomanada per parets d’interior i es pot utilitzar sobre qualsevol superfície absorbent. És inodora. No es pot rentar però és força resistent a la brutícia. Recomanada per persones amb al·lèrgies, problemes respiratoris i Sensibilitat Química Múltiple. Es presenta en pols i cal afegir-hi aigua, amb l’avantatge que no necessita conservants. L’agent adherent és la metilcelulosa, i trobem pols de marbre i caolí en la seva composició. És molt agradable, però només es troba en color blanc. Podem afegir-hi pigments. Podem pintar 40 m2 per 20 €.

Pintura d’argila#

És una pintura mineral d’interior adequada per a superfícies absorbents i no adequada per cuines o banys. L’argila, segons diuen els fabricants, emet ions negatius que creen un ambient molt agradable i saludable. És inodora i regula la humitat. Algunes versions contenen també diòxid de titani, que com hem vista, ajuda a neutralitzar olors. Sense dissolvents, natural 100%, es pot rentar. Algunes contenen quantitats petites de COVs. Agunes versions incorporen caseïna (proteïna de la llet) com a aglutinant. Igual que la pintura de cola, conté metilcelulosa i caolí, a part d’argila, naturalment. Podem pintar 40 m2 per 60 €.

Pintura de calç#

Pintura mineral natural, per interiors i exteriors. Evita fongs i bactèries, és transpirable i es pot rentar. Ideal per ambients amb problemes d’humitats. És naturalment blanca però s’hi poden afegir pigments. És una pintura que s’ha utilitzat tradicionalment. En la seva composició hi trobem calç aèria natural i pols de marbre. Podem pintar 40 m2 per 20 €.

Pintura de silicats#

Pintura mineral formulada a base de silicat potàsic. És transpirable i es pot usar en interiors i exteriors. La característica fonamental d’aquestes pintures és que s’adhereix al suport mitjançant un procés de petrificació en comptes de formar una pel·lícula a sobre del mateix, per tant és molt resistent i duradora. Per tant, si el suport és transpirable, també ho serà si es pinta amb aquesta pintura. També evita la proliferació de fongs. Podem pintar 40 m2 per 50 €.

Altres alternatives#

Adolf Loos (1870-1933) va ser un arquitecte austríac que entre altres, va escriure el famós article titulat «Ornament i delicte» en el qual, i resumint molt, apostava per l’eliminació de qualsevol mena de decoració i per deixar els materials vistos, de manera que es pogués apreciar, en certa manera, les qualitats estètiques dels materials i solucions constructives en sí mateixes.

Una altra alternativa doncs, radical, seria no pintar i deixar els materials vistos, si és possible, per exemple, en habitacions de nadons. O empaperar parets o revestir-les, total o parcialment, de vinils o altres materials com fusta o suro, si no volem seguir les premises extremes d’Adolf Loos. Atenció, però, que les coles i les fustes, si estan vernissades, també poden contenir COVs i ftalats.

Hi ha altres pintures que no he explicat, cenyint-me a les que tenen un ús més freqüent.

Si us decidiu per una pintura més respectuosa amb el medi ambient i les persones, no us oblideu de llegir bé les instruccions o preguntar al distribuidor, ja que algunes d’aquestes pintures requereixen eliminar el màxim possible les pintures preexistents o aplicar algun tipus d’imprimació abans de procedir a pintar.