Salta el contingut

Jo em quedo a casa, ho passem junts#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 20 de març de 2020. Temps de lectura: 2'

Grup d'habitatges Les Arcades de Montblanc. Font: Google maps.

Durant aquests dies, de quedar-se a casa, probablement fem un ús més intens d’internet i descobrim tot de propostes virtuals i a distància, algunes ja existents, algunes de recents, algunes expressament creades per a ajudar a passar aquests temps difícils...

D’entre les propostes, us destaco arquitecturacatalana.cat, un portal de recent creació, singular, i pioner en la seva tasca, que pretén apropar l’arquitectura catalana moderna i contemporània a la ciutadania i que ajuda a posar en valor aquest patrimoni més recent i alhora visibilitzar la tasca dels arquitectes catalans, ja molt reconeguda a nivell internacional.

En aquest nou portal, que anirà creixent amb la incorporació de les obres recents més interessants i també d’altres més antigues que potser encara no hi apareixen, hi podem trobar informació sobre més de 1.500 obres de més de 1.100 arquitectes, molt reconeguts i també més desconeguts, catalans.

Aquesta eina es pot usar tant del d’un punt de vista de recerca professional com des d’un punt de vista d’interès per descobrir i conèixer millor l’arquitectura moderna i contemporània del nostre entorn, o d’altres punts del territori, sovint desconeguda pel públic general. També pot ser útil per planificar visites i acostar-se a conèixer patrimoni contemporani.

Aquesta és la transcripció del text del video de la presentació del portal:

«L’arquitectura és a tot arreu: allà on vivim, aprenem, ens relacionem… Ens desperta sensacions, ens fa viure. Però… què hi ha darrera dels espais que ens envolten? arquitecturacatalana.cat et proposa un viatge de descoberta. Una ruta per conèixer i posar en valor la riquesa del patrimoni arquitectònic modern i contemporani de Catalunya. Hi pots trobar una gran selecció d’obres, algunes de conegudes i d’altres que et sorprendran. Consulta-les a través de l’àmplia documentació, en molts casos inèdita, amb què es nodreix el portal. Memòries, fotografies, plànols, dibuixos, ... Tens al teu abast l’espai digital més extens sobre arquitectura catalana, que seguirà creixent amb les aportacions de les generacions d’arquitectes i fotògrafs actuals i futures. La navegació és intuïtiva i senzilla. Pots buscar obres i autors d’una manera ràpida amb el gran cercador... Descobrir les propostes que et suggereix el portal. O interactuar amb una de les eines més destacades, el mapa. Combina els filtres de cerca i apropa’t a les obres que apareixen geolocalitzades per tot el territori. Endinsa’t en les obres i la trajectòria dels autors que les han fet possibles. Busca, navega, relaciona, explora... Descobreix l’arquitectura.»

Com a curiositat, hi apareixen dues obres localitzades a la Conca de Barberà. Una d’elles és el grup d’habitatges dels anys 70 Les Arcades, de Montblanc, de l’arquitecte Josep Emili Donato i Folch. L’altra, més recent, del 1999 és la casa Bultó, de l’Espluga de Francolí, dels arquitectes Manel Bailo i Rosa Rull.

Casa Bultó a L'Espluga de Francolí. Font: Google maps.

Tota la informació que apareix en el portal ha estat cedida pels despatxos d’arquitectura autors dels projectes i pels fotògrafs autors de les fotografies. També hi ha quantitat de fons, alguns dels quals es publiquen per primera vegada, provinent de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el qual va ser nomenat recentment secció de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

El portal, dirigit pels arquitectes Omar Ornaque i Aureli Mora, estarà properament disponible en castellà i anglès, fent-lo accessible a un públic més ampli. També s’habilitarà una 'Bústia' per poder proposar obres arquitectòniques per ser afegides al catàleg.

Us animo a visitar-lo, és molt agradable visualment i fàcil d’utilitzar, per a descobrir i gaudir de l’arquitectura, de forma virtual.#